Tres amics ben diferents / Three very different friends: l'Avi, la Néta i la Gossa / the Grandad, the Granddaughter and the Dog
 Amics del nostre portal:

    La meva néta i jo hem escrit i publicat un llibre de diàlegs en edició bilingüe que hem titulat Tres amics ben diferents: l'Avi, la Néta i la Gossa / Three very different friends: the Grandad, the Granddaughter and the dog.
   Pensem que aquest llibre pot ajudar a fer conèixer la cultura catalana tant als nostres fills com a persones no catalanes (hi dediquem 3 capítols a les nostres tradicions).
   També pot interessar a estudiants de nivell mitjà a treballar de manera amena amb una segona llengua (català o anglès).
   En aquest llibre volem ajudar a comprendre als nostres fills, de manera senzilla, però ben seriosa, qüestions bàsiques de la vida diària: la guerra, l'esport, l'anorèxia, l'amistat, la hipocresia i d'altres. A més, hi comentem les coses amb el nostre gos, mentre expliquem experiències viscudes amb animals. Vegeu-ne més informació a Amazon, posant el nom del llibre a Google.

   Per tot això creiem que la nostra petita obra us pot agradar i por ser un regal que us farà quedar bé.
   Recomanem aquest llibre a nois a noies a partir de 10 anys. Tanmateix, moltes coses que hi diem faran reflexionar els més grans.
   Aquest llibre es pot obtenir comprant-lo a Amazon o demanant-lo en una llibreria.
   Volem donar les gràcies a la bestreta a tots els qui us interesseu per aquest nostre treball.

Cordialment

        Sebastià Oliveras i Duran
 
https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/51OGbFaglvL.jpg

Amics:
Acabem de publicar un divertit llibre de poemes per a mainada amb il·lustracions precioses.

El trobareu a Amazon


Exposició de les nostres idees bàsiques

Una eina
Aquest portal vol ser una eina, una ajuda per a totes les persones que pensen que val la pena de fer les coses ben fetes. La trobareu molt incompleta, de moment, però mirarem que amb els anys es vagi engruixint.
Jo, una persona instruïda en una altra llengua, vaig desconèixer fins que vaig ser molt gran les normes més elementals de l'idioma. El català és la quarta llengua a què vaig arribar. Amb esforç, perseverança i l'ajuda de persones de més cultura que la meva n'aprenc els trencacolls i puc dirigir aquesta obra, com a mínim fins que trobem algú més preparat.

L'equip
L'any 1993 es va formar l'equip i, d'una manera o de l'altra, sempre hem anat fent feina. No som un grup tancat. Qualsevol persona amb un bon domini de la llengua i paciència, se'ns pot adreçar, si vol col·laborar amb nosaltres. Cal tenir present que la nostra no és una feina de lluïment, ni de beneficis ràpids. Qui tingui pressa que no ens truqui. Acceptem persones que s'ho passin bé col·leccionant, avaluant i classificant mots i frases fetes.
Diccionari Pràctic i Complementari

Ajudes des de fora
Si ens feu saber qualsevol errada que observeu en les nostres pàgines, de la mena que sigui, a través del web, mirarem d'esmenar-la.

Economia
En aquest vida tot té un preu i fer les coses que hem fet fins ara costa diners -milions si comptem amb les antigues pessetes-. Com que creiem que tot el que ens han de donar els altres ja ho tenim i, a més, ens agrada fer això que fem, ens tornem a embrancar, ara amb un altre portal, amb el més calent a l'aigüera. Ja pensarem maneres de fer un mínim de calaix.

Principis
Jugant amb les inicials del nostre diccionari (DPC) hem volgut sintetitzar el nostre pensament. Vegeu-ne el resultat:


D de dubte
En un món dominat pels tòpics i l'esnobisme, val la pena de fer un esforç de pensament. Ens cansem de sentir: l'important és participar, val més una imatge que mil paraules, els nens no diuen mentides, els nens d'ara són més trempats que els d'abans, la unió fa la força, parlant la gent s'entén i moltes altres galindaines "indiscutibles". Darrerament s'ha afegit al club: la llengua és per entendre's. Tot això són coses certes de vegades sí i de vegades no, per tant mitges veritats que se'ns en van del cap quan les rumiem un moment. Si us lleu, mentre pugeu al Matxu Pitxu, quan sopeu a Amsterdam o quan us trobeu en una embossada de trànsit, dediqueu-hi trenta segons.

És imprescindible dubtar de cada "veritat" que ens col·loquen. Hom s'ha d'adonar que no sap prou coses. Llavors és quan mirarà de millorar. Per millorar cal primer dubtar. Els ignorants van sempre segurs. És clar que per sortir de dubtes, en temes de llengua, cal tenir eines entenedores -nosaltres en volem ser una-. Amb tota la modèstia, això sí.

Un model que admirem és Ràdio Arrels, una emissora els locutors de la qual s'esforcen per fer-ho millor cada dia. Els podeu sentir per Internet.


P de perfecció
Creiem que tothom ha de cercar la perfecció. No volem dir que nosaltres siguem magnífics, ja podeu comptar!, però sí que procurem fer l'esforç cada dia de fer les coses més ben fetes. 

Volem fer-nos millors parlant i escrivint més bé les llengües, començant per la nostra. I seguint les normes que s'han donat a la llengua, escrivint tal com cal fer-ho i no tal com raja, gitant paraules. Ens esforcem per coordinar cervell i cordes vocals, perquè creiem que el fet d'enraonar és la clau del nostre desenvolupament intel·lectual, tal com afirmen els científics.

Volem l'intercanvi de mots entre regions de la nostra parla, riquesa de sinònims, varietat d'expressions, temps per escriure reflexionant, normes clares, bons models de llengua, etc.

El Català Complet, curs superior de la llengua, de Ruaix ens forneix un material excel·lent de consulta, que ens ajuda a escriure els mots de manera escaient.


C de constància
No som gens partidaris de la vida superficial. Pensem que les coses que s'aprecien són les que s'obtenen amb perseverança. Pensem que la satisfacció personal -la que es pot arribar a tenir en aquest món- arriba a través de la lluita noble per ser millors i de l'honradesa en tots els sentits, des de la posició de cadascú, el respecte a tothom i les característiques de cada persona.

Pompeu Fabra, Mossèn Antoni Alcover, Joan Coromines, Enric Valor, Manel Sanchis Guarner i molts d'altres ens han donat l'exemple de com cal fer les coses i ens en sentim hereus, per bé que, ben altrament que en el seu cas, la nostra força ha de ser l'equip.


Gràcies per la paciència de llegir-nos.

Amer, desembre de 2007
Sebastià Oliveras i Duran